Majer Stout Owsiany

Wyprodukowano przez: Hotel Silvia Maria i Ernest Majnusz, Gliwice.

Piwo nie filtrowane, niepasteryzowane.

„Pełne i łagodne piwo o czarnej barwie i wyjątkowym palonym smaku. Dodatek płatków owsianych nadaje mu kremowości i sprawia, że przyjemny, łagodny smak kawy ze śmietanką, długo utrzymuje się w ustach, pieszcząc podniebienie.”

Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże, płatki owsiane.

Zawartość alkoholu: 4,3%, ekstraktu: 12,5%.

Barwa idealnie czarna. Zero przebłysków.

Piana jasnobrązowa, cienka Przy intensywnym nalewaniu uzyskałem centymetrową warstewkę. Dość szybko się porwała, nieco później pozostała po niej już tylko opaska wokół ścianki. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie z tych słabszych.

Zapach kawy z mlekiem, nieco paloności i karmelu.

Smak wytrawny. Dominuje całkiem mocna kawa z lekkim kwaskiem i odrobiną mleczka. Nie za dużo nutek palonych i niczego sobie goryczka, która po lekkim ogrzaniu się piwa, staje się bardzo intensywna o charakterystycznym kawowym posmaczku. Bardzo dobry ten stout - mogę polecić.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
24/02/2014

encyklopedia/piwa/majer_stout_owsiany.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)