Majer Rauchbier

Wyprodukowano przez: Silvia Maria i Ernest Majnusz, Minibrowar Majer, Gliwice.

Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,3%, ekstraktu: 13,5%.

„Tradycyjne piwo z okolic Bambergu, charakteryzujące się wyczuwalną nutą wędzonych słodów. Pozostałe cztery rodzaje słodu kształtują jego słodową pełnię i nadają mu barwę ciemnego bursztynu. Małe użycie chmielu nie przykrywa bogactwa smaków wprowadzonych przez słód wędzony.”

Barwa brunatna, pod światło rubinowe przebłyski.

Piana niewielka, jasnobeżowa. Po kilku łykach pozostała po niej cienka opaska wokół szkła.

Nasycenie niewielkie, bez mała żadne.

Zapach w sumie trudny do wyłapania. Czuć nad wyraz niewiele wędzonki i jakby lekko mleczne nuty.

Smak też taki zdecydowanie za mało wyrazisty. Odrobina słodu, delikatny kwasek. Goryczka wielce stonowana. Pojawia się nieco suszonych owoców. To, na co czekałem, czyli nuty wędzone, prawie nie wyczuwalne.. Trzeba się ich wręcz doszukiwać. Szczerze powiem, że liczyłem na coś lepszego w tym stylu, zważywszy na deklaracje na etykiecie.

Nie więcej jak 6 punktów.

Opinia: Sten
23/02/2014

encyklopedia/piwa/majer_rauchbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)