Lame Pale Ale

Wyprodukowano dla Pavlacz Browar w P.P.H.U. Jamard, Kłodawa (Browar Zodiak).

Skład: słody (pilzneński, Caramunich, Caraamber, wiedeński), chmiele (Amarillo, Columbus, Centennial, Cascade).

Zawartość alkoholu: 5,3% obj., ekstraktu: 12,7% wag., IBU-42.

Barwa starego złota, bez mała klarowna.

Piana kremowa, średnia i stosunkowo gęsta. Opadła do opaski. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach cytrusowy z sosnowym muśnięciem. Z każdym łykiem traci na intensywności.

Smak z lekka słodowy, przechodzi w cytrusy, gdzie prym wiedzie pomarańcza. Minimalny karmel oraz spora, trawiasta goryczka. Jak piwo złapie temperaturę, pojawia się przypalone pieczywo i niestety całkiem sporo warzyw. Szału nie ma, wypić i owszem można, ale bez powrotu.

6 punktów.

Opinia: Sten
09/01/2016

encyklopedia/piwa/lame_pale_ale.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)