Kvietinis Baltas Alus

AB Gubernija, Litwa.

Skład: woda pitna, słód jęczmienny, słód pszeniczny 7,3%, drożdże piwne, szyszki chmielu.

Zawartość alkoholu: 4,3%.

Barwa cytrynowa, mocno mętna.

Piana śnieżnobiała, bardzo gęsta i obfita. Po nalaniu zajęła 90% szklanki. Opada dostojnie. Do końca utrzymała się dwu centymetrowa warstwa, zwieńczona ładnym grzybkiem.

Nasycenie średnie do mocnego.

Zapach słabiutki. Czuć drożdże, nuty waniliowe i odrobinę goździka.

Smak taki bardzo owocowy. Można powiedzieć, że dominują jabłka. Dość sporo kwasku, piwo raczej z tych wytrawnych. Klasyki pszenicznej niewiele, choć da się wyczuć na podniebieniu, po lekkim ogrzaniu się piwa w szklance drobne klimaty bananowo goździkowe. Na finiszu pojawia się nieco goryczki, takiej bardziej pestkowej. Piwo nawet niezłe i przyjemnie gasi pragnienie. Spróbować można.

7 punktów.

Opinia: Sten
30/06/2013

encyklopedia/piwa/kvietinis_baltas_alus.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)