Książęce Złote Pszeniczne

Kompania Piwowarska S.A.

Skład: woda, słód pszeniczny oraz słody jęczmienne: pilzneński i karmelowy, syrop cukrowy, chmiel goryczkowy i chmiel aromatyczny.

Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 12,0%.

Barwa złocisto cytrynowa, mętna.

Piana bardzo jasno kremowa, obfita i gęsta. Opada bardzo powoli, acz skutecznie. Częściowo oblepia szkło.

Nasycenie wielce umiarkowane.

Zapachu praktycznie nie wyczułem. (producent zaleca spożywanie w temperaturze 1 - 4 °C).

Smak … hm… z piwem pszenicznym to raczej niewiele ma wspólnego. Dominuje kwasek i ledwie wyczuwalne nutki owocowe, ale charakterystycznego dla tego typu piwa banana i goździków nie uświadczysz. Bardziej czuje się cytrusy i szczerze powiem, że w smaku przypomina mi to bardziej radlera niż pszeniczniaka.

Goryczka znikoma, pojawia się na krótką chwilę, po czym znika. Na podniebieniu utrzymuje się cytrynowo - pomarańczowy kwasek.

Spokojnie można sobie ów napój darować.

4,5 punktu. Ta połówka za pianę.

Opinia: Sten
21/07/2012



Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana biała, drobna, sztywna, bardzo ładna. Trwała - opada powoli do nikłej warstewki; pozostają tez jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie niskie. Zapach słodu, chmielu plus jakaś bliżej nieokreślona domieszka. W smaku piwo lekkie, ale nie przypominające typowych pszeniczniaków. Czuć dziwną słodycz, nieco kwasku, słód. Do tego intensywna nuta owocowa, jakby coś w kierunku cytrusów. Goryczka niezbyt mocna i nietrwała, ale jest zaznaczona.

W sumie to piwo to jakiś eksperyment, bo tytułowym pszeniczniakiem nazwać go nie można. Ale nie jest złe czy niesmaczne.

5 punktów.

Opinia: j24
03/10/2012

encyklopedia/piwa/ksiazece_zlote_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:28 (edycja zewnętrzna)