Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

encyklopedia:piwa:ecm_-_coral [2024/04/14 06:46] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== ECM - Coral ======
  
 +Empresa de Cervejas da Madeira, SOC. UNIPESSOAL, LDA. Kod kreskowy: 56048490((Empresa de Cervejas da Madeira, SOC. UNIPESSOAL, LDA., PEZO - Parque Empresarial Zona Oeste, 9304-003 Câmara de Lobos.)).
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​e:​ecm_coral.jpg?​nolink|}}
 +
 +Jakie jego parametry mógłbym podać z etykiety, poza 5,1% alk, tego nie wiem. Ja nawet nie wiem czy jest tam gdzieś browar podany.((Uzupełniłem:​ Piotrek.\\ Skład: woda, słód (jęczmienny),​ niesłodowane zboża (kukurydza),​ chmiel. Warka do: styczeń 2025.))
 +
 +Na test zużyłem cały zapas przywieziony mi z Madery przez Góralową, czyli dwie "​butelki",​ każda o pojemności 0,200 litra. Długo to się nie natestowałem... :cry:\\
 +Barwa jasnego złota, nasycenie już od momentu nalewania do szklanki widać, że wysokie, a po pierwszym łyku określiłbym jako bardzo wysokie. Piana powstaje obfita, ale grubobąbelkowa,​ rzadka, czyli i nietrwała. Ale na czas konsumpcji, pomimo szybkiego zaniku, ładnie umaja wnętrze szklanki.\\
 +Zapach... jak go najlepiej określić... piwny? Wbrew pozorom to dość precyzyjna nazwa w dobie gdy opis zapachu piwa zaczyna się od: banan, słód, goździki, marakuja czy mokry karton. I w zapachu jeszcze ważny dla mnie szczegół- nuta zapachu selera. A jak się zaraz okaże to i ten seler jest obecny w smaku.\\
 +Seler jako aromat piwny nie występuje w żadnym znanym mi kompendium wiedzy piwnej. Jest kapusta, są ziemniaki, kolendra, a nie ma selera ani nawet pietruszki... A przecież to takie oczywiste skojarzenie,​ przynajmniej dla mnie. I od razu dodam, że jest to dla mnie oczywisty sygnał, że właśnie obcuję z piwem najlepszego sortu!\\
 +To taki powrót do prapoczątków mojej znajomości z piwem, czasu gdy lubelski browar wyrabiał tylko Pełne i Trybunalskie,​ a Perła pewnie nie była nawet w przeczuciach browarników z mojego miasta. Od razu wyjaśniam, że i w Perle nawet śladu owego selera nie ma, może odnajdowałem go w "​tańcowanym"​ Żywcu, ale to był trunek nie mający nic wspólnego z Żywcem obecnym. Seler był w niektórych niemieckich,​ peweksowskich piwach, może belgijskich czy francuskich,​ ale mój kontakt z nimi był sporadyczny i dziś tego, gdzie z tym selerkiem po raz pierwszy się spotkałem rozstrzygnąć się nie da.\\
 +Czyli napisałem już że aromat i smak wspaniały, i to wbrew moim przeczuciom i uprzedzeniom. Goryczka? Jest, i owszem, ale nienachalna. Oczywiście jest słód, jest (że użyję nomenklatury Stena) pieszczenie paszczy przez bąbelki... A wszystko to wydaje się idealnie zbilansowane,​ współgrające i współpracujące ku zadowoleniu zarówno nawiedzonego konesera, jak i prostego piwożłopa.\\
 +Szklanka, i tak przecież nie zapełniona po brzegi dwoma butelkami, bardzo szybko zaczęła się opróżniać,​ pomimo że sączyłem jej zawartość ekstremalnie wolno, ciesząc się szczypanie w język przy każdym półłyczku.\\
 +I to piszę o piwie, które jest zapewne koncerniakiem,​ bo jakże mogłoby być inaczej skoro jest najpopularniejszym trunkiem, oprócz wina Madera oczywiście,​ na całej tej niemałej wyspie żyjącej niemal wyłącznie z turystów. Na dodatek jest to piwo względnie tanie, o ile można powiedzieć,​ że na Maderze coś oprócz wrażeń i zachwytów, jest tanie.\\
 +Nie za coś wyjątkowego,​ ale wręcz przeciwnie, za przywrócenie przekonania że standard zwykłego, najnormalniejszego pilsa może nie mieć górnego pułapu! :roll:\\
 +Może by tak jednak wybrać się na tą Maderę...? :-P
 +
 +Bez wahania daję temu piwu dychę, tzn 10 punktów.
 +
 +Opinia: góral bagienny\\
 +13/04/2024
encyklopedia/piwa/ecm_-_coral.txt · ostatnio zmienione: 2024/04/14 06:46 (edycja zewnętrzna)