Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
encyklopedia:piwa:alpirsbacher_weizen_hefe_hell [2018/05/04 10:23] |
encyklopedia:piwa:alpirsbacher_weizen_hefe_hell [2020/10/25 18:35] (aktualna) |
||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | ====== Alpirsbacher - Weizen Hefe Hell ====== | ||
+ | Alpirsbacher Klosterbrau, Niemcy. | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:a:alpirsbacher_weizen_hefe_hell.jpg?nolink|}} | ||
+ | |||
+ | Skład: szwarcwaldzka woda browarniana, słód pszeniczny, południowoniemiecki słód browarniczy, drożdże piwne, naturalny chmiel. | ||
+ | |||
+ | Zawartość alkoholu: 5,5%. | ||
+ | |||
+ | Barwa cytrynowa, mętna. | ||
+ | |||
+ | Piana śnieżnobiała, średnia, ale bardzo gęsta. Opadła do cieniutkiej kołderki. Na szkle się nie osadza. | ||
+ | |||
+ | Nasycenie umiarkowane. | ||
+ | |||
+ | Zapach pszenicznego słodu. Dominują goździki. Banana niewiele. W tle nieco drożdży. | ||
+ | |||
+ | Smak owocowy, tu prym wiodą cytrusy. Do tego sporo banana i nieco goździka (ciekawe, że odwrotnie niż w doznaniach aromatycznych). Goryczka minimalna i krótkotrwała, tłumiona sporym kwaskiem. Piwo jak dla mnie nieco za wodniste, choć wypić można, ale bez szału. | ||
+ | |||
+ | Bardzo słabe 7 punktów. | ||
+ | |||
+ | Opinia: Sten\\ | ||
+ | 07/01/2014 |