Browar Zamkowy Racibórz.
Piwo jasne pełne, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel goryczkowy i aromatyczny.
Zawartość alkoholu: 4,5%, ekstraktu: 12%.
Barwa złocista.
Piana biała, średnia. Opada zbyt szybko, ale tworzy grzybek i obficie oblepia szkło.
Nasycenie umiarkowane.
Zapach wielce znikomy. Gdzieś tam w oddali wyczuwa się małe co nieco słodu. Smak głównie chmielowy z niczego sobie goryczką, dodam że długotrwałą. Po chwili pojawia się nieco słodu z delikatnym i krótkotrwałym kwaskiem. Finisz ponownie goryczkowy. Powiem, że piwo do co najmniej kilkukrotnego spożycia.
7 punktów.
Opinia: Sten
18/04/2013
Kod kreskowy: 59075062522691).
Parametry bez zmian.
Piwo klarowne. Barwa jasno złocista. Piana średnia, drobna, biała i niezbyt trwała. Opada w kilka minut do cienkiej, porwanej warstewki; pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach słaby. Czuć słód. W smaku piwo wodniste i bardzo nijakie. Dominuje posmak kwaskowato - żelazisty. W tle czuć nieco słodu z nutą chlebową. O dziwo w kilkanaście sekund po przełknięciu daje o sobie znać goryczka, nawet mocna, przyjemna i trwała, choć niestety też podbita żelazem. W moim odczuciu coś się producentowi popsuło.
4 punkty i produkt do poprawy.
Opinia: j24
14/12/2015