Browar Widawa.
Piwo górnej fermentacji w stylu Extra Special Bitter.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,6%, ekstraktu: 14,0%.
Barwa miedziana, mętna.
Piana jasno beżowa, dość obfita i gęsta. Opada pomału do trwałej kołderki. Dość obficie oblepia szkło.
Nasycenie średnie do mocnego.
Zapach sosnowy z bogactwem owoców i nutek kwiatowych, co czynią amerykańskie chmiele. W tle małe co nieco słodu.
Smak, jak być powinno, wytrawny. Dominuje silna chmielowa goryczka z żywicznymi nutkami na czele. Daje się też wyczuć sporo cytrusów i kwiatków. Minusem jest jakiś taki dziwny, ziemisty posmaczek. Goryczka utrzymuje się na podniebieniu nad wyraz długo. Piwo niczego sobie, choć nie idealne.
8 i pół punktu.
Opinia: Sten
26/06/2013