Uwarzono i rozlano w Browary Regionalne Wąsosz z Browarem Deer Bear.
Oatmeal IPA z dodatkiem owoców kumkwatu. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski I, Caramunich typ I, pszeniczny; chmiele: Pacifica, Waimea, Vic Secret, Summit; drożdże US-05; płatki owsiane; owoc kumkwatu.
Zawartość alkoholu: 6,4% obj., ekstraktu: 14% wag., IBU-44.
Barwa starego złota, zamglona.
Piana jasnokremowa, średnia. Zredukowała się do cieniutkiej, porwanej warstewki. Symbolicznie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach cytrusów i żywicy wraz z odrobiną tropików. Wyczuwa się też landrynki.
W smaku zdecydowany kwasek, zapewne to sprawka owego kumkwatu, choć i grejpfrut też się wyczuwa. Delikatne w odbiorze tropiki i nutka kwiatowa. Słód na średnim poziomie, podobnie, jak i płatki owsiane - na granicy wyczuwalności. Goryczka całkiem przyjemne, przełamana nieco kwaskiem. Pyszne to piwko, warte spróbowania.
Dam 9 punktów.
Opinia: Sten
04/02/2016