Browar Pivovar Svijany, Czechy;
Czyli ciemny specjał i zarazem (czyżby szczęśliwa?) „13-stkowa” księżniczka z Pivovaru Svijany (rok założenia 1564).
Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel, chmielowy ekstrakt, chmielowy izoekstrakt (!)1); niepasteryzowane; alk. 5,2% obj.; nasycenie niskie;
Piwo barwy ciemnej z pobłyskującym w świetle rubinem o umiarkowanej, ale trwałej, beżowej pianie. Zapach bardzo ładny , rześki – prym wiedzie słód palony, któremu towarzyszą bardziej delikatne nuty owocowo-karmelowe (być może zasługa owego cukru, mieszającego się z palonką). W tle pobrzękuje chmiel, co – zważywszy na bogactwo jego wersji – może nieco dziwić. Smak stanowi melanż początkowych, ciemnych akcentów (palonka i ów niby karmel), które powoli przechodzą w umiarkowaną goryczkę. Gdzieniegdzie przebijają nuty owocowe.
W sumie piwo lepiej pachnie niż smakuje, przy czym - podobnie jak Ciemne Marcowe z Broumova – zaskakuje swoją subtelnością .
8 punktów.
Opinia: Wojciechus
21/06/2011
Skład: woda pitna, słód jęczmienny, cukier, chmiel, ekstrakt chmielowy, isoekstrakt chmielowy2).
Zawartość alkoholu: 5,2%, ekstraktu: 13%.
Barwa brunatna.
Piana jasno beżowa, obfita i trwała. Pianowy grzybek utrzymuje się do końca. Nasycenie słabe.
Zapach słodu i słodu palonego.
W smaku w pierwszej kolejności wyczuwa się palony słód, następnie nieco chmielowej goryczki i kwasku. Do tego delikatne nuty owocowe. Bardzo przyjemne i delikatne w smaku ciemne piwo.
Mocne 9 punktów.
Opinia: Sten
30/06/2011