Browar Profesja, Wrocław.
Robust Porter z suską sechlońską. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda; słód jęczmienny: pilzneński, Caramel Dark, czekoladowy, Aromatic, Special B, Black; słód pszeniczny; chmiele: Iunga, Aurora, Bobek; drożdże Thames Valley 2; Suska Sechlońska.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 18.07.2018.
Barwa ciemnobrunatna, mętnawa.
Piana jasnobeżowa, średnia i gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do cieniutkiego kożuszka. Koronkowo oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie niewielkie.
Zapach suszonej i wędzonej śliwki przywodzący na myśl wigilijny kompot. Subtelna palonka, a w tle nutka kawowo - czekoladowa.
Smak na początku kwaskowy. Następnie wędzona śliwka wymieszana z kawą i gorzką czekoladą. delikatna palonka i średnia, nieco ziołowa goryczka. Na podniebieniu utrzymuje się kawowy kwasek. Piwo nieco wodniste, ale przez to lekkie w odbiorze. Po prostu dobre.
7 punktów.
Opinia: Sten
14/03/2018