Pinta - Jak w Dym

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Pinta opracowuje receptury, sprowadza odpowiednie surowce, nadzoruje proces warzenia i rozlewu piwa w zaprzyjaźnionych browarach.

Gęste i mocne piwo w stylu Koźlak Podwędzany.

Pokochaj albo rzuć!

Jesienny eksperyment z Browaru Pinta - ciemne, gęste, przydymione piwo dla miłośników nowych wrażeń. Uwaga - zawiera słody wędzone dymem z buku i orzecha. Fermentowane z użyciem drożdży Saflager W 34/70 w temp. 9°C

Skład: słody Weyemann: wędzony, monachijski (II), Caramunich (II), Carafa Specjal (I), słód PINTA orzechowy wędzony, chmiel Tradition (DE), drożdże Saflager W 34/70.

Zawartość alkoholu: 6,9%, ekstraktu: 16,5%.

Barwa brunatna, pod światło lekkie przebłyski rubinowe.

Piana ciemno beżowa, początkowo gęsta i zbita. Opada dość szybko do cienkiej warstwy, która po chwili zaczyna się rwać, by po kolejnej chili przejść do cienkiej opaski wokół ścianki kufla.

Nasycenie dość duże.

Zapach subtelnego wędzonego słodu.

W smaku lekko kwaskowe - to pierwsze odczucie. Następnie pojawia się przyjemny smak wędzonego słodu, do tego dochodzą nutki orzechowe. Pojawia się też delikatna słodycz. Zakończenie przyjemnie goryczkowo - orzechowe. Powiem, że Pincie wyszło fantastyczne piwko podwędzone. Moim zdaniem nie ustępuje piwom tego typu produkowanych w Niemczech.

10 punktów.

Opinia: Sten
21/11/2011

encyklopedia/piwa/pinta_jak_w_dym.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)