Maryensztadt - Czeska 11

Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.

Bohemian Pilsener. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu 11% wag.

Barwa złocista, bez mała klarowna.

Piana jasnokremowa, dość obita i gęsta. Zredukowała się do cienkiej, trwałej warstewki. Ażurowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z nutką owocową i muśnięciem chmielu.

Smak intensywnie słodowy z wyczuwalną słodyczą i sporą dawką pieczywa. Subtelny owocowy kwasek i przyjemna w odbiorze goryczka z dużą ilością ziółek, co sugeruje, że pewnie użyto Żateckiego chmielu. Wielce poprawny ten pils. Powiem, że wręcz wzorcowy.

Na mocne 8 punktów w pełni zasłużył.

Opinia: Sten
10/02/2016

encyklopedia/piwa/maryensztadt_czeska_11.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)