Browar Kormoran
„Najstarsze tradycje Warmii.”
Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, chmiel.
Zawartość alkoholu: 6,8%, ekstraktu: 14,5%.
Barwa bursztynowo herbaciana.
Piana ciemno kremowa, bardzo obfita. Opada do porwanej kołderki, częściowo oblepia szkło.
Nasycenie dość spore.
Zapach słodowo chmielowy z tych subtelniejszych. Po chwili pojawia się palonka.
W smaku nawet ciekawe. Początek przyjemnie owocowy z odrobiną delikatnej słodyczy. Nuty słodowe umiarkowane, ale słód palony całkiem raźnie się przebija i jest dość spory i ładnie miesza się z długotrwałą goryczką.
Niestety jest i malutki minusik. W pierwszych łykach pojawia się alkohol w ilości nieco nadmiernej. Na szczęście bardzo szybko zanika.
Dlatego też 8 punktów, bo byłoby więcej.
Opinia: Sten
16/10/2012