Wyprodukowano przez Browar Kingpin, Poznań w Browarze Zarzecze.
Rye IPA z jałowcem. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, Cara Clair; słód żytni; chmiele: Simcoe, Amarillo, Cascade, Citra; owoce jałowca; drożdże Safale US-05.
Zawartość alkoholu: 7,1% obj., ekstraktu: 16,5% wag. Warka do: 20.06.2017.
Barwa miedziana, zamglona.
Piana kremowa, obfita i bardzo gęsta o średnich pęcherzykach. Trwała. Pokaźna czapa pozostała długo po spożyciu piwa. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie trochę większe od średniego.
Zapach owoców tropikalnych i cytrusowych przeplecionych słodem i nutką iglaków. Aromatu jałowca brak.
Smak przez pierwszą krótką chwilę kwaskowy z wyraźnymi cytrusami. Następnie silne uderzenie ziołowo - żywicznej goryczki. Tu wreszcie pojawia się nieco jałowca. Solidna słodowa baza z zaznaczonym żytem z wyczuwalną oleistością. Na finiszu powrót goryczki. Nad wyraz dobre piwo, warte spróbowania.
8 punktów.
Opinia: Sten
28/02/2017