Innis & Gunn, Edynburg, Szkocja.
Piwo dojrzewające w dębowych beczkach przez 57 dni.
Zawiera słód jęczmienny i pszenicę.
Zawartość alkoholu: 6,8% obj. Warka do: 03.2018.
Barwa mocnej herbaty, opalizująca.
Piana ciemnokremowa, dość obfita o drobnych i średnich pęcherzykach. Zredukowała się do cienkiego kożuszka. spływającą firanką osiadła na szkle.
Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.
Zapach toffi i rumu. Nieco wanilii i minimalny alkohol.
W smaku słodycz toffi, następnie słód i delikatny owocowy kwasek. Po chwili pojawia się wanilia oraz wyraźne dębowe taniny. Rum daje znać o sobie po złapaniu przez piwo temperatury. Moim zdaniem jest go zdecydowanie za dużo i swą alkoholowością gryzie w przełyku. Inna sprawa, że całkiem nieźle rozgrzewa. Goryczka krótka, tytoniowo - taninowa. Można spróbować, choć to raczej jednorazowa przygoda.
6 punktów.
Opinia: Sten
01/12/2017