Innis & Gunn, Edynburg, Szkocja.
Piwo dojrzewające w dębowych beczkach przez 77 dni.
Zawiera słód jęczmienny i pszenicę.
Zawartość alkoholu: 6,6% obj. Warka do: 02.2018.
Barwa bursztynowa, klarowna.
Piana jasnokremowa, obfita i gęsta o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do centymetrowego kożuszka. Obfitą firanką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach w pierwszej chwili dębowy z wyczuwalnymi taninami. Sporo wanilii i cukierków toffi. W tle karmel.
Smak intensywnie słodki z dominacją toffi i wanilii. Sporo karmelu i delikatna palonka. Przez chwilę wyczuwa się owocowy kwasek. Daje też o sobie znać odrobina alkoholu. Na podniebieniu dość długo utrzymują się dębowe taniny wraz z niewielką goryczką. Dość ciekawe w odbiorze piwo i z każdym łykiem staje się przyjemniejsze.
7 punktów będzie w sam raz.
Opinia: Sten
01/12/2017