Uwarzone na zlecenie Browaru Ignis w Restauracji Regionalnej Marysia, Szczyrzyc.
Pils.
Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski, Carahell; chmiele: Saaz, Hallertau Mittelfruh; drożdże Saflager W 34/7.
Zawartość alkoholu: 4,3% obj., ekstraktu: 11,8% wag., IBU-50. Warka I do: 09.06.2017.
Barwa złocista, zamglona.
Piana biała, dość obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do sporego kożuszka zwieńczonego sporą czapą. Firankowo oblepiła szkło. Nasycenie sporawe, acz nieprzesadnie.
Zapach słodowo - chmielowy z wyczuwalnymi ziółkami i kwiatami.
W smaku dominuje intensywna ziołowa goryczka, tu chmiel Żatecki świetnie daje znać o sobie. Solidna baza słodowa z nutą zbożowo - chlebową. Przez moment wyczuwa się kwiaty. Moim zdaniem klasyka stylu. Piwo orzeźwiające i pijalne.
8 punktów.
Opinia: Sten
14/06/2017