Fyne Ales Brewery, Achadunan, Szkocja.
Też z zachodniej szkockiej przepięknej dziczy i też ręcznie warzone… Najbardziej ciemne z tych opisywanych, najmniej aromatyczne. Ale bardzo bogate w smaku… Alkoholu 4,4%, nagradzane złotą nagrodą International Beer Challenge 2009,2010…
9,5 punktu.
Opinia: Niziołek
25/01/2012
Kod kreskowy: 50600415701721).
Bardzo ciemne, bogate w smaku piwo z refleksami czerwieni. Z wytrawnym finiszem.
„Do wyrobu naszych piw używamy tylko najwyższej jakości słodu, chmieli z całego świata i czystej wody z gór. Mamy nadzieję, że je polubisz.”
Obj. alkoholu bez zmian.
Skład: woda, słód jęczmienny, pszenica, chmiel.
Piwo ciemne, pod światło kolor ciemno rubinowy. Klarowne, …ale jak się wpatrzeć, to pływa małe co nieco drobinek z drożdży.
Nasycenie to górne partie stanów średnich.
Piana powstała nierównomiernie rozłożona na ok. 1,5 cm. Jasny beż. O różnej wielkości oczkach. Następuje redukcja do 0,5 cm warstewki. Osadza się na szkle.
Zapach. Owoce (cuś jakby śliwka węgierka & winogrono), małe co nieco słodu, delikatne alkoholowe (winne) nutki, następnie ziołowo-chmielowy.
Smak: początek chmielowy z nie nachalną goryczką, z zakończeniem wyraziście goryczkowym. Goryczka bardzo długo „zalega” na podniebieniu. W konsekwencji picia piwa powstaje też dosyć wyrazisty posmak chlebowy.
PS. Moja współtesterka stwierdziła, że piwo jest bardzo kwaśne… Zapach ma bardzo chmielowy i jakieś zielsko w tymże występuje; i zero nuty owocowej.
7 punktów ode mnie.
Opinia: moondriver
10/09/2014