Wyprodukowane na zlecenie Doctor Brew w Browarze Bartek, Gołuchów we współpracy z Justinem Hawke, właścicielem Browaru Moor Beer Company.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny, karmelowy, czekoladowy; Chmiele: Iunga, Aurora; drożdże; płatki dębowe.
Zawartość alkoholu: 7,9% obj., ekstraktu: 18% wag., IBU-48.
Barwa brunatna, mętna.
Piana jasnokremowa, bardzo obfita i równie gęsta o konsystencji ubitego białka. Stosunkowo trwała. Do końca utrzymała się dwu centymetrowa kołderka. Plackowato oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie w kierunku do niskiego.
Zapach kawy i gorzkiej czekolady, przepleciony nieco przypalonym karmelem. W tle odrobina włoskich orzechów.
Smak delikatnie kwaskowy ze sporą dawką kawy. Następnie gorzka czekolada przełamana przypalonym karmelem. Nieco dębowego garbnika wymieszanego z włoskimi orzechami. Przez moment daje o sobie znać suszona śliwka. Alkohol w smaku niewyczuwalny, choć rozgrzewa od środka, a i powoduje przyjemne kołysanie w głowie. Goryczka dość intensywna i długotrwała. Piwo nad wyraz przyjemne w odbiorze i przyznam, że nieco kojarzy mi się ze porterem. Jak na dolną fermentację, to bomba.
10 punktów się należy.
Opinia: Sten
16/05/2016