Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew, Wrocław w Browarze Kościerzyna.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód Pilzneński, płatki ryżowe, chmiele: Magnum, Centennial, Equinox, Azacca; drożdże.
Zawartość alkoholu: 7,1% obj., ekstraktu: 16% wag., goryczka 95.
Barwa jasnozłota, zamglona. Na dnie zebrało się sporo osadu.
Piana biała o dużych pęcherzykach. Dość szybko zredukowała się do minimalnej kołderki. Firankowo ubrudziła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach grejpfrutowo - słodowy, niemal cukierkowy. Niesamowicie wręcz przyjemny.
Smak wytrawny, mocno goryczkowy z żywicznymi nutkami, silnie wycofanym słodem i grejpfrutowym kwaskiem. Podejrzewam, że ta kwaskowość, a może bardziej cierpkość to posmak płatków ryżowych. Alkohol kompletnie niewyczuwalny. Ten eksperyment udał się w stu procentach. Piwo jest bardzo orzeźwiające, i kompletne. Krótko mówiąc rewelacyjne piwo dla wielbicieli wykrzywiania pyska Bardzo polecam.
Zasłużone 10 punktów.
Opinia: Capricorn
23/09/2018