Doctor Brew - Experimental Molly IPA

Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew, Wrocław w Browarze Kościerzyna.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód Pilzneński, płatki ryżowe, chmiele: Magnum, Centennial, Equinox, Azacca; drożdże.

Zawartość alkoholu: 7,1% obj., ekstraktu: 16% wag., goryczka 95.

Barwa jasnozłota, zamglona. Na dnie zebrało się sporo osadu.

Piana biała o dużych pęcherzykach. Dość szybko zredukowała się do minimalnej kołderki. Firankowo ubrudziła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach grejpfrutowo - słodowy, niemal cukierkowy. Niesamowicie wręcz przyjemny.

Smak wytrawny, mocno goryczkowy z żywicznymi nutkami, silnie wycofanym słodem i grejpfrutowym kwaskiem. Podejrzewam, że ta kwaskowość, a może bardziej cierpkość to posmak płatków ryżowych. Alkohol kompletnie niewyczuwalny. Ten eksperyment udał się w stu procentach. Piwo jest bardzo orzeźwiające, i kompletne. Krótko mówiąc rewelacyjne piwo dla wielbicieli wykrzywiania pyska ;-) Bardzo polecam.

Zasłużone 10 punktów.

Opinia: Capricorn
23/09/2018

encyklopedia/piwa/doctor_brew_experimental_molly_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)