Uwarzono w Czarnkowie, dla Browar Czarnków S.A, Kamionka k. Chodzieży. Kod kreskowy: 59072226043111).
Warka do 02.2019.
„Edycja specjalna. Piwo uwarzone dla uczczenia 125-lecia Browaru w Czarnkowie.
Chmielone szlachetnymi odmianami Magnum i Spalt, aby wiernie oddać charakter i smak trunku z końca XIX w.
Tak jak w 1893 r. - potrójnie chmielone i fermentowane w otwartych kadziach.
Piwo jasne, pasteryzowane.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiele, drożdże. Alkohol - 5,6 % obj.”
Piwo zmętnione; pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa jasno herbaciana. Piana skąpa, nietrwała. Opada w momencie nalewania do zera. Nasycenie niskie do średniego. Zapach niezbyt mocny i niezbyt przyjemny. Czuć słód i wywar z gotowanych warzyw. W smaku piwo lekkie i nieco wodniste. Dominuje słód. Goryczka dość wyraźna i trwała. W sumie piwo toporne i niedorobione. Zresztą - jak cała seria ostatnio pitych wyrobów z Browaru Czarnków.
5 punktów.
Opinia: j24
28/10/2018
Nowa odsłona tego piwa.
Uwarzone w Czarnkowie na ulicy Browarnej 1 dla Browar Czarnków SA, Kamionka 21, 64-800 Chodzież. Kod kreskowy: 59072226041992).
Piwo jasne. Pasteryzowane.
Najlepiej spożyć przed 04-2019 /A.
Skład: woda; słód jęczmienny; chmiele: Magnum, Spalt; drożdże dolnej fermentacji.
Alk. 5,6% obj. Ekst. 12,1 % wag.
Kolor: Bursztynowy. Niezwykle klarowne. Piana beżowa, drobna obfita. Znika bardzo powoli do niewielkiego pierścienia. Pozostawia nieliczne ślady na szkle.
Nasycenie średnie.
Zapach: łagodny, chmielowy.
Smak: Niewielka goryczka z kwaskiem, jak mi się wydaje jabłkowym (skórka z jabłka). Przechodzi dość szybko w niewielką, chmielowa słodkość. Całość starannie wyważona, bez wodotrysków ale dająca wrażenie „prawdziwego” piwa. Alkohol w piwie niewyczuwalny, działa intensywnie, pomimo dość umiarkowanej zawartości. Im dłużnej się to piwo pije, tym wydaje się lepsze.
9 punktów.
Opinia: Naj
07/04/2019