Uwarzono na zlecenie Browar Brodacz, przez Browar Kościerzyna.
Chocolate Milk Stout. Piwo ciemne, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, monachijski II, Special W, czekoladowy; płatki jęczmienne; laktoza; chmiel Sybilla; ziarna kakaowca macerowane whiskey; drożdże S-04.
Zawartość alkoholu: 6% obj., ekstraktu: 16% wag. Warka do: 05.2018.
Barwa czarna, nieprzejrzysta.
Piana ciemnobeżowa, cienka o drobnych oczkach. Po kilku łykach zniknęła. Na szkle pozostawiła kilka plamek.
Nasycenie niewielkie.
Intensywny zapach kawy, mlecznej czekolady zmieszanej z whisky. W tle niewielka palonka.
Smak lekko słodkawy, mleczny z kakao i czekoladą. Niewielki kwasek i nutka whisky. Po chwili daje o sobie znać trochę kawy. Goryczki niewiele. Bardzo przeciętny ten stout, w szczególności w smaku.
5,5 punktu.
Opinia: Sten
09/03/2018