Matuška - Raptor IPA

Pivovar Matuška, Praga – Czechy.

Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel granulowany, jęczmień, drożdże piwowarskie; alk. 6,3% obj.; nasycenie niskie; piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Doczytałem, że jest to taka czeska wariacja nt. IPA – tzn. oprócz amerykańskich odmian chmielu (Cascade, Amarillo), zostały również wykorzystane czeski chmiel i czeskie słody.

Piwo mętne, barwy żółto-pomarańczowej ze średnio obfitą, ale za to dość trwałą czapką. W zapachu słód miesza się z owocami tropikalnymi i chmielową żywiczką.

Smak podobny. Przyjemna, słodowa, nawet nieco chlebowa podstawa przechodzi w owoce, żywiczkę i charakterną goryczką. Piwo jest świetnie zbalansowane, pełne – pozbawione głównej wady Matuska California, czyli smakowej próżni.

Polecam.

10 punktów.

Opinia: Wojciechus
25/07/2012