Żywiec - Tatra Grzaniec

Grupa Żywiec.

„Gotowe piwo grzane z korzenną nutą. Przelej grzańca do garnca, podgrzej do około 70°C i gotowe.”

Skład: słód jęczmienny, jęczmień, syrop glukozowo - fruktozowy, naturalne aromaty, kwas cytrynowy (regulator kwasowości).

Zawartość alkoholu: 5,8%.

No więc dokonałem dwóch testów: na zimno i na ciepło. Oto wyniki.

Piwo na zimno:

Barwa ciemno złocista.

Piana kremowa, gęsta i zbita, opada powoli do cienkiej, trwałej czapeczki. Nasycenie średnie do mocnego.

Zapach goździkowo cynamonowy z nutkami owocowymi.

W smaku wybija się nadmierna słodycz połączona z goździkami i cynamonem.Po krótkiej chwili daje o sobie znać dość wyrazista goryczka.

Generalnie w wersji „na zimno” raczej trudne do spożycia.

Piwo na ciepło:

Barwa bez zmian.

Piana w kolorze nieco jaśniejsza, ale nie biała. Początkowo tworzy ładny grzybek, opada dość szybko, ładnie obklejając ściankę pokala.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach korzenny, zupełnie odmienny niż przed podgrzaniem.

Nadmierna słodycz zginęła ustępując miejsca dość przyjemnej goryczce z akcentami korzenno ziołowymi i subtelnym kwaskiem.

Jak nie przepadam za piwem grzanym, tak to mi podpasowało. Na długie, zimowe wieczory w sam raz.

Punktacja: 4/9 (zimne/ciepłe)

Opinia: Sten
23/11/2011

encyklopedia/piwa/zywiec_tatra_grzaniec.txt · ostatnio zmienione: 2020/11/27 17:46 (edycja zewnętrzna)