Żywiec - Specjal Niepasteryzowany

Grupa Żywiec.

Zawiera słód jęczmienny i jęczmień.

Zawartość alkoholu: 5,8%.

Barwa złocista.

Piana biała, początkowo nawet dość obfita, zanika bez mała do zera już po krótkiej chwili.

Nasycenie średnie w porywach do delikatnie mocnego.

Zapach chmielowy.

Smak również z przewagą chmielowej goryczki, do tego ociupinka kwasku i delikatne nutki owocowe. Nawet niczego sobie piwko. Da się pić i myślę, że w okresie wakacyjnym w nadmorskich kurortach może cieszyć się sporym powodzeniem. Spróbować warto.

7 punktów.

Opinia: Sten
04/06/2011



Specjal Niepasteryzowany - wersja puszkowa

Piwo klarowne. Barwa bursztynowa. Nasycenie duże. Piana biała, średnio obfita, natychmiast znikająca. Zapach słodu i chmielu. W smaku piwo lekkie. Czuć chmiel, słód, coś z kwasku no i przyjemną, dość trwałą goryczkę.

Piwo dobrze gasi pragnienie; dużo zyskuje przy szybkim wypiciu. Pozostawiona na kilkanaście minut reszta (1/3 kufla) dużo straciła na smaku. Stała się jakaś taka surowa.

W sumie piwo nie jest złe, choć sprawia wrażenie niedopracowanego.

Moja ocena 6 punktów.

Opinia: j24
30/12/2011

encyklopedia/piwa/zywiec_specjal_niepasteryzowany.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/15 06:08 (edycja zewnętrzna)