Grupa Żywiec.
Jak głosi napis na kontretykiecie: „Leżajsk Pszeniczne to wyjątkowe połączenie browarniczej tradycji z naturą.
Piwo pszeniczne jasne, górnej fermentacji, niefiltrowane, naturalnie mętne. Alkohol 5,3%. Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny,chmiel. Pasteryzowane.”
Piwo mętne. Barwa jasnobursztynowa.
Piana biała, gęsta, obfita. Dość trwała. Opada do cienkiej warstwy, a także pozostają jej ślady na ściankach kufla.
Nasycenie średnie.
Zapach typowego pszeniczniaka.
W smaku czuć kwasek, słód, nuty bananowe i goździkowe. Goryczka słaba i niezbyt trwała. Kwasek zbytnio nad nią w smaku przeważa. W sumie nic nadzwyczajnego - kolejne piwo z masowej produkcji koncerniaka.
Moja ocena to 6,5 punktu.
Opinia: j24
05/11/2011
Wczoraj piłem pszeniczny Leżajsk, czyli pierwsze pszeniczne z grupy Żywiec, ponoć robione w Cieszynie… Smak neutralny, lepsze niż Paulaner… Fajne piwko…
7 punktów.
Opinia: Niziołek
27/11/2011