Grupa Żywiec S.A.
Piwo jasne pasteryzowane.
„Intensywnie chmielowe piwo typu Pale Ale z nutą cytrsową. Warzone z użyciem pięciu odmian chmielu, przy zastosowaniu górnej fermentacji w otwartych kadziach. Chmielone na zimno.”
Skład: woda, słód jęczmienny, słód monachijski, słód pszeniczny, słód karmelowy, chmiel (Chinook, Citra, Amarillo, Magnum, Centenial).
Zawartość alkoholu: 5,4% obj., ekstraktu: 12,5% wag.
Barwa starego złota, wpadająca w pomarańczową.Leciutko mętna. Minimalny osad drożdżowy pozostał na dnie flaszki.
Piana biała i obfita oraz stosunkowo gęsta. Opadła do centymetrowego kożuszka. Umiarkowanie oblepiła szkło.
Nasycenie nieco słabsze niż średnie.
Zapach w miarę intensywny. Są cytrusy, jest całkiem sporo żywicy. W tle słód i małe co nieco drożdży.
Smak początkowo wodnisty, w trakcie picia staje się bardziej wyrazisty. Pojawia się słód z subtelnym pieczywem, następnie owoce cytrusowe i nieco żywicy. Goryczka z tych słabszych, ale dość długo wyczuwalna na podniebieniu. Jak na koncernowy wyrób (choć ponoć warzony w Cieszynie), wyszło niczego sobie. Piwo dla początkujących wielbicieli amerykańskich nutek. Jak dla mnie dobre.
7 punktów się należy.
Opinia: Sten
12/11/2014
Zakupiłam dwie butelki i poprzednią zużyłam do krążków cebulowych. Wyszły smaczne (kilkanaście godzin w piwie, ciasto ze sporym dodatkiem tymianku [bo był „pod ręką”] oraz z odrobiną gałki muszkatołowej).
Piana mało zbita, ok. 1,5 cm. Średnie bąble. W kolorze przybrudzonej bieli. Dość szybko się redukuje najpierw do pół cm, później do cieniutkiej warstwy. Znaczy na szkle wypite łyki. Porwała się.
Kolor w jaśniejszym odcieniu pomarańczowo – bursztynowym, mętnawe.
Zapach. Ni cytrus, ni żywica… W chwilę potem już tylko delikatne sosnowe nuty. W tle nieco alkoholu. Jest też dość specyficzny chmielowo – ziołowy aromacik.
Smak: goryczka (mam wrażenie że pestkowa…). Wyraźnie wyczuwalna, wraz z aromatem sosnowym. Nie zachwyca mnie jakoś szczególnie ta goryczka, chociaż piwo dzięki wiadomym aromatom jest smaczne. Delikatny posmak chlebowy.
7,5 punktu.
Opinia: moondriver
14/01/2015
Grupa Żywiec S.A. Kod kreskowy: 59015599538831)
Żywiecka Szkoła Piwowarów. Piwo jasne, pełne. Intensywnie chmielowe.
Skład: woda, słód jęczmienny (monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, chmiel (Chinook, Citra, Yellow Sub, Centennial, Amarillo), ekstrakt chmielu Magnum.
Zawartość alkoholu: 5,4% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 26.09.2020.
Barwa pomarańczowa, wpadająca w miedzianą, mętnawa.
Piana jasnokremowa, dość obfita i bardzo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do grubej warstewki zwieńczonej grzybkiem. Grubą, porwaną koronką osiadła na szkle.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy i karmelu. W tle słód.
W smaku słód i pieczywo oraz niewielka słodycz i niewiele karmelu. Następnie cytrusowy kwasek z wyraźnym grejpfrutem i cytryną. Goryczka przyjemna z wyczuwalnymi ziółkami i żywicą. Co by nie mówić poprawne piwo z wyraźnymi chmielami. Zwyczajnie dobre.
7 punktów.
Opinia: Sten
14/05/2020
Kolejna zmiana szaty graficznej.
Kod kreskowy i parametry bez zmian. Warka do: 16.03.2024.
Drobny niuans w składzie. Zamieniono chmiel Yellow Sub na Falconer's Flight.
Barwa pomarańczowa, mętnawa. Na dnie butelki pozostał milimetrowy osad.
Piana biała, obfita i bardzo gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do cienkiej warstewki zwieńczonej grzybkiem. Firankowo osiadła na szkle.
Nasycenie nieco mniejsze od średniego.
Zapach umiarkowanie średni. Trochę cytrusów i iglaków, nutka kwiatowa i delikatne słody z odrobiną karmelu i białego pieczywa.
Smak również niespecjalnie wyrazisty. Na początku trochę cytrusowego kwasku z cytryną. Słodycz słodów i karmelu z niewielką dawką białego pieczywa. Goryczka średnia, pestkowa z odrobiną iglaków i żywicy. Moim zdaniem trochę za mało wyczuwalne są użyte chmiele.
Tym razem tylko 6 punktów.
Opinia: Sten
05/06/2023