Zubr - Premium

Browar Zubr w Preszowie.

Skład: woda pitna, słód jęczmienny, cukier, chmiel, ekstrakt chmielowy i E3001).

Zawartość alkoholu: 5,1%. Ekstraktu nie podano, ale można mniemać, że ok. 12%.

Barwa bursztynowa. Piana biała, zanikająca. Coś tam po obrzeżach kufelka się snuje w ilościach śladowych.

Zapach chmielowy i jakiś taki zbyt intensywny. Lepiej spożywać na wdechu.

Smak również chmielowy, znaczy goryczkowy, z odrobiną słodowatości, jak dla mnie dziwnie wodnisty. Po pewnym czasie na podniebieniu zostaje kwasek, zbyt intensywny - dodam. Zupełnie nie czuć cukru, o którym wspominają w składzie.

Jak na czeskie piwo to w sumie żadna rewelacja.

5 punktów.

Opinia: Sten
20/11/2010



Nowa szata graficzna. Kod kreskowy: 85938752101142).

Piwo jasne pełne, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, cukier, produkty chmielowe.

Zawartość alkoholu: 5,1% obj. Warka do: 29.01.2021.

Barwa złocista, klarowna.

Piana biała, cienka o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do trwałej, cieniutkiej warstewki. Obfitą koronką osiadła na szkle.

Nasycenie nieco mniejsze od średniego.

Zapach mało intensywny. Trochę słodu i pieczywa oraz nieco chmielu.

W smaku sporo słodu i odsłodowej słodyczy. Skórka od chleba i wyraźny kwasek. Goryczka nieco chemiczna i długo zalega na podniebieniu. Przeciętne piwo, taki w sumie koncerniak ze średniej półki.

5 punktów.

Opinia: Sten
11/09/2020



Piwo klarowne. Barwa złocista.

Piana średnio obfita, biała, drobna, niezbyt trwała. Opada w kilka minut do porwanej warstewki; nieco oblepia szkło.

Nasycenie niskie do średniego.

Zapach niezbyt intensywny. Czuć słód z nutą chlebową.

W smaku piwo lekkie. Dominuje słód z nutą chlebową. Oprócz niego mamy tu sporo kwasku. Goryczka dość mocna i trwała, ale taka chemiczno - apteczna. W sumie koncerniak.

5 punktów to max.

Opinia: j24
18/01/2021

1)
Kwas askorbinowy, witamina C – organiczny związek chemiczny z grupy witamin, przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności.
2)
PMS PREROV, Komenskeho 3490/35, 750 02 Prerov.
encyklopedia/piwa/zubr_premium.txt · ostatnio zmienione: 2021/01/18 21:59 (edycja zewnętrzna)