Zibert - Баварське

Piwowarnia Ziberta, Fastiw, Ukraina.

Skład: woda, słód jęczmienny jasny, syrop maltozowy, chmiel.

Zawartość alkoholu: 5,6%, ekstraktu: 13,0%.

Barwa złocista, delikatnie bardzo mętnawa.

Piana mizerna - 2 - 3 milimetry, w oka mgnieniu pozostaje po niej porwana opaska wokół ścianki kufla, nędzne resztki oblepiają szkło.

Nasycenie spore.

Zapach lekko słodowy.

W smaku wytrawne, choć nazbyt wodniste. Dominuje słód z lekkimi nutkami słodyczy i kwasku. Goryczka śladowa. Pojawia się na chwilę i po kolejnej znika, choć pojawia się ponownie i to na dłużej, jak piwo nabierze nieco temperatury.

Wypić można i owszem.

PS. Wersja butelkowa, którą testowaliśmy z Niziołem z tzw. gwinta, wydawała mi się o wiele bardziej pełniejsza w smaku.

6 punktów.

Opinia: Sten
21/06/2012

encyklopedia/piwa/zibert_bawarskije.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/22 10:11 (edycja zewnętrzna)