Zamkowy, Racibórz - Raciborskie Dyniowe

Browar Zamkowy Racibórz.

Piwo jasne mocne, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, pestki dyni, chmiel goryczkowy i aromatyczny.

Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 14% wag.

Barwa bursztynowa.

Piana biała, cienka - na jeden centymetr. Po kilku łykach pozostała po niej już tylko cieniutka opaska. Nierównomiernie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.

Zapach znikomy. Coś jakby prażone pestki dyni da się wyczuć i w zasadzie to wszystko.

Smak na początku kwaskowy, przechodzi w subtelną wielce palonkę. Charakterystyczny dla browaru słód ze sporą słodyczą i chlebowym posmaczkiem. Nieco owoców i podobnie jak w aromacie, prażone pestki dyni. Goryczka z tych ledwie wyczuwalnych, choć pod koniec konsumpcji staje się bardziej wyrazista, choć niewiele bardziej. W każdym razie weszło.

Zatem 5 punktów.

Opinia: Sten
23/12/2014

encyklopedia/piwa/zamkowy_raciborz_raciborskie_dyniowe.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)