Browar Zamkowy Racibórz.
Piwo jasne mocne, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, pestki dyni, chmiel goryczkowy i aromatyczny.
Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 14% wag.
Barwa bursztynowa.
Piana biała, cienka - na jeden centymetr. Po kilku łykach pozostała po niej już tylko cieniutka opaska. Nierównomiernie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.
Zapach znikomy. Coś jakby prażone pestki dyni da się wyczuć i w zasadzie to wszystko.
Smak na początku kwaskowy, przechodzi w subtelną wielce palonkę. Charakterystyczny dla browaru słód ze sporą słodyczą i chlebowym posmaczkiem. Nieco owoców i podobnie jak w aromacie, prażone pestki dyni. Goryczka z tych ledwie wyczuwalnych, choć pod koniec konsumpcji staje się bardziej wyrazista, choć niewiele bardziej. W każdym razie weszło.
Zatem 5 punktów.
Opinia: Sten
23/12/2014