Licencjodawca Browar Zakopiańczyk, Michał Karabuła, Zakopane. O Browarze Grybów wzmianki brak. Kod kreskowy: 59075183759251).
Piwo jasne, pasteryzowane, dolnej fermentacji.
Składniki: woda, słód jęczmienny - pilzneński, chmiele: Marynka, Sybilla.
Alkohol - 4,8 % obj. Ekstrakt - 11 % wag. Warka do: 13.12.2020 r.
Piwo klarowne. Barwa złocista.
Piana obfita, biała, drobna i trwała. Opada powoli i nierównomiernie najpierw do centymetrowej warstewki, następnie warstewki porwanej, obecnej aż do końca spożywania; trochę oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach dość intensywny, chmielowy z dodatkiem tzw. skunksa.
W smaku piwo lekkie ale treściwe. Tu również dominuje chmiel. W tle słabo wyczuwalny słód. Goryczka mocna, trwała, choć nieco łodygowo - trawiasta. W sumie piwo dobre, choć może gdyby było rozlewane do brązowych butelek, to pachniałoby i smakowałoby lepiej.
6,5 punktu na dziś.
PS. Jak piwo nieco postoi w kuflu, to smakuje lepiej. 7 punktów.
Opinia: j24
31/08/2020