Zakopiańczyk - Chmielowe

Licencjodawca Browar Zakopiańczyk, Michał Karabuła, Zakopane. O Browarze Grybów wzmianki brak. Kod kreskowy: 59075183759251).

Piwo jasne, pasteryzowane, dolnej fermentacji.

Składniki: woda, słód jęczmienny - pilzneński, chmiele: Marynka, Sybilla.

Alkohol - 4,8 % obj. Ekstrakt - 11 % wag. Warka do: 13.12.2020 r.

Piwo klarowne. Barwa złocista.

Piana obfita, biała, drobna i trwała. Opada powoli i nierównomiernie najpierw do centymetrowej warstewki, następnie warstewki porwanej, obecnej aż do końca spożywania; trochę oblepia szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach dość intensywny, chmielowy z dodatkiem tzw. skunksa.

W smaku piwo lekkie ale treściwe. Tu również dominuje chmiel. W tle słabo wyczuwalny słód. Goryczka mocna, trwała, choć nieco łodygowo - trawiasta. W sumie piwo dobre, choć może gdyby było rozlewane do brązowych butelek, to pachniałoby i smakowałoby lepiej.

6,5 punktu na dziś.

PS. Jak piwo nieco postoi w kuflu, to smakuje lepiej. 7 punktów.

Opinia: j24
31/08/2020

1)
Michał Karabuła Willa Zakopiańczyk, ul. Jana Kasprowicza 1, 34-500 Zakopane.
encyklopedia/piwa/zakopianczyk_chmielowe.txt · ostatnio zmienione: 2020/09/01 09:03 (edycja zewnętrzna)