Wrzos - Porter Ustroński

Browar Wrzos, Ustroń.

Piwo ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane, klarowne górnej fermentacji. Leżakowane 90 dni.

Skład: woda, chmiel, drożdże, słody – Pale Ale, wędzony, Carafa, Carapils.

Zawartość alkoholu: 10% obj., ekstraktu: 23,5% wag. Warka do: 02.10.2017.

Barwa czarna, nieprzejrzysta.

Piana beżowa, dość obfita i stosunkowo gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Zredukowała się do pierścienia. Bardzo obfitą i gęstą koronką osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie niewielkie.

Zapach nieco palony, trochę wędzony z wyczuwalnym karmelem i śliwką.

Smak słodki, jakby likierowy. Wyczuwa się suszoną śliwkę przeplecioną palonką i niewielką kiełbasianą wędzonką. Delikatny kawowy kwasek przełamany nutą karmelową. Znowu trochę słodyczy, a na finiszu delikatna goryczka. Alkohol świetnie ukryty, choć rozgrzewa i to całkiem nieźle od środka, co przy temperaturze powietrza wynoszącej 30°C jest nieco zdradliwe. Zrezygnowałem z popołudniowej kąpieli w morzu po konsumpcji. Piwo wielce przyjemne w odbiorze i najlepsze z Browaru Wrzos.

7,5 punktu będzie w sam raz.

Opinia: Sten
20/07/2017

encyklopedia/piwa/wrzos_porter_ustronski.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)