Wrzos - Maibock

Browar Wrzos, Ustroń.

Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane, klarowne, dolnej fermentacji. Leżakowane 35 dni.

Skład: woda, chmiel, drożdże, słody – pszeniczny, pilzneński, monachijski.

Zawartość alkoholu 6,5% obj., ekstraktu: 16% wag. Warka do: 2.09.2017.

Barwa ciemnego złota, klarowna.

Piana kremowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do trwałego, centymetrowego kożuszka. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy, z lekka skiszony. Odrobina drożdży i palonki.

W smaku dominuje odsłodowa słodycz, lekko zleżały słód i sporo drożdży z wyraźnym pieczywem. Trochę kapuścianego kwasku i niewielka, mało wyrazista goryczka. Pojawia się też gryzący w przełyku alkohol. Zupełnie nie udany ten majowy koziołek.

Nie więcej jak 3 punkty.

Opinia: Sten
20/07/2017

encyklopedia/piwa/wrzos_maibock.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)