Browar Wrzos, Ustroń.
Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane, klarowne, dolnej fermentacji. Leżakowane 35 dni.
Skład: woda, chmiel, drożdże, słody – pszeniczny, pilzneński, monachijski.
Zawartość alkoholu 6,5% obj., ekstraktu: 16% wag. Warka do: 2.09.2017.
Barwa ciemnego złota, klarowna.
Piana kremowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do trwałego, centymetrowego kożuszka. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy, z lekka skiszony. Odrobina drożdży i palonki.
W smaku dominuje odsłodowa słodycz, lekko zleżały słód i sporo drożdży z wyraźnym pieczywem. Trochę kapuścianego kwasku i niewielka, mało wyrazista goryczka. Pojawia się też gryzący w przełyku alkohol. Zupełnie nie udany ten majowy koziołek.
Nie więcej jak 3 punkty.
Opinia: Sten
20/07/2017