Browar Wrzos, Ustroń.
Ciemnobrązowy podwójny bock. Piwo górnej fermentacji, ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane. Leżakowane 60 dni.
Skład: woda, chmiel, drożdże, słody – pilzneński, monachijski, Carapils.
Zawartość alkoholu: 7,2% obj., ekstraktu: 16,1% wag. Warka do: 02.10.2017.
Barwa ciemnobrunatna, w szkle czarna z niewielkimi przebłyskami.
Piana jasnobeżowa, średnia o drobnych pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Niewielką koronką osiadła na szkle.
Nasycenie średnie.
Zapach palonki wymieszanej z niewielką wędzonką i z odrobiną suszonych owoców.
Smak na początku słodki, słodowy. Przechodzi w niewielki owocowy kwasek z przewagą owocowego suszu. Niewielka palonka i małe co nieco serowej wędzonki. Goryczka niewielka z odrobiną zbożowej kawy. Po złapaniu temperatury pojawia się śladowy alkohol. Przyzwoity ten dubeltowy koźlak, choć szału nie ma.
Słabe 7 punktów ze wskazaniem na 6,5.
Opinia: Sten
19/07/2017