Wrężel - Vermont American IPA

Browar Wrężel, Zarzecze.

Piwo jasne górnej fermentacji, chmielone na zimno, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, pilzneński; słód pszeniczny jasny; płatki owsiane; chmiel: Mosaic, Citra, Amarillo, Columbus, Cryo, Hops Mosaic; drożdże S-04.

Zawartość alkoholu: 5,8% obj., ekstraktu: 15,5% wag., IBU-35, EBC-7. Warka do: 12.01.2019.

Barwa pomarańczowa, mocno mętna.

Piana kremowa, umiarkowanie średnia o drobnych pęcherzykach. Opadła do cienkiej i trwałej warstewki. Obfitą koronką osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie z tych nieco większych.

Zapach intensywnie owocowy. Sporo cytrusów z grejpfrutem na czele. Są i tropiki z ananasem i mango, a i winogrona też się wyczuwa. W tle muśnięcie nafty.

W smaku również mnóstwo owoców identycznych z tymi, jakie wyczuwa się w aromacie. Małe co nieco słodu i lekka gładkość płatków. Goryczka średnie, nieco ziołowa i odrobinę żywiczna. Wspaniałe, orzeźwiające piwo, które pije się niczym sok owocowy.

8,5 punktu.

Opinia: Sten
16/05/2018

encyklopedia/piwa/wrezel_vermont_american_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)