Wrężel - DIPA

Warzone przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.

New Zeland Double India Pale Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, chmielone na zimno.

Skład: woda, słody: pale ale, melanoidynowy; cukier; mech irlandzki; chmiel: Rakau, Magnum, Waimea; drożdże Safale American - Fermentis US-05.

Zawartość alkoholu: 8,0% obj., ekstraktu: 19,1 Plato, IBU-92, EBC-14.

Barwa bursztynowa, wpadająca w miedzianą, mętna. Idealnie się łapie do zadeklarowanej wartości.

Piana ciemnokremowa, obfita i w miarę gęsta. Zredukowała się do nierównej pierzynki zwieńczonej małym grzybkiem. Przyzwoicie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach kwiatowy, przechodzi w nutki cytrusowe i w delikatny słód.

W smaku słodkawe z lekką winnością. Sporo owoców wszelakich i wszystko to na niczego sobie słodzie. Przez krótką chwilę daje o sobie znać przyjemny w odbiorze owocowy kwasek oraz wielce subtelne nuty ziołowe. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu z lekka przełamana alkoholem, który szczęśliwie nie jest nachalny. Piwo rewelacyjnie zbalansowane. Ma w sobie bez mała wszystko to, co lubię, a czasem fajnie jest wypić piwo pozbawione nutek żywicznych.

Bardzo mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
04/04/2015

encyklopedia/piwa/wrezel_dipa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)