Widawa - Sęp

Browar Kopyra & Browar Widawa.

American India Pale Ale, receptura: Tomasz Kopyra.

Piwo jasne, górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód pale ale, słód monachijski, słód pszeniczny, mieszanka chmielów amerykańskich (Simcoe, Amarillo, Bravo, Cascade, Columbus, Chinook, Delta, Willamate, Glacier, Fuggle, Cluster, Mt.Hood, Centenial, Mosaic, El Dorado, Galena, Warrior, Summit, Apollo, Golding, Citra), drożdżeUS-05.

Zawartość alkoholu: 6,2%, ekstraktu: 16,0%.

Barwa złocista, leciutko mętna. Piana biała, obfita i gęsta. Opadła do kilkumilimetrowego kożuszka. Małe co nieco oblepiło szkło. Nasycenie olbrzymie, jak dla mnie nico za bardzo. Zapach żywiczno chmielowy z odrobiną słodu. Smak chmielowy i w zasadzie tylko chmielowy, ale jaki … W paszczy istna chmielowa orgia. Goryczka niesamowita i niepowtarzalna (tak się zastanawiam ile IBU ma to piwo). Bogate nuty żywiczne nieco korzeni i owoców oraz garbników, a wszystko to sprawiają użyte chmiele. Słód w bardzo dalekim tle i skutecznie tłumiony. Jak dla mnie rewelacja, choć tym, którzy nie przepadają za nadmierną goryczką, piwo to smakować nie będzie.

Ja oczywiście daję subiektywne 10 punktów.

Opinia: Sten
02/01/2013

encyklopedia/piwa/widawa_sep.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)