Browar Kopyra & Browar Widawa.
Piwo świąteczne, górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane. Receptura: Tomasz Kopyra.
Skład: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Monachijski, Carahell, Caramunich), słód pszeniczny jasny, słód pszeniczny czekoladowy, chmiel (odmiany Hallertau Tradition, Cascade), przyprawy (kardamon, cynamon, jałowiec, gałka muszkatołowa, imbir), drożdże S-04. Piwo leżakowane w obecności płatków dębowych.
Zawartość alkoholu: 6,2%, ekstraktu: 16,0%.
Barwa niemalże czarna, pod silne światło nikłe rubinowe przebłyski, chyba lekko mętnawe.
Piana beżowa, średnia. Redukuje się dość szybko z charakterystycznym sykiem. W połowie kufla pozostaje już tylko pierścień wokół ścianki.
Nasycenie średnio mocne z tendencjami spadkowymi.
Dominuje aromat palonego słodu, nieco nut kawowych i karmelowych, wyraźne przyprawy korzenne i odrobina czekolady.
W smaku na pierwszym miejscu intensywna, drapiąca wręcz w podniebienie goryczka na podbudowie korzennych przypraw. Prym wiedzie kardamon i gałka. Następnie pojawia się silna dawka palonego słodu z kawowymi nutkami przechodząca w leciutki owocowy kwasek. Zakończenie przyjemnie korzenne ze sporą dawką garbnika, który pewnikiem powodowany jest owymi dębowymi płatkami.
Moim zadaniem rewelka, choć Maryjolka wyraziła zdanie odrębne i raczej nie nadaje się do zacytowania.
Ja osobiście daję maksa, czyli 10 punktów.
Opinia: Sten
24/12/2012