Widawa - Nowy Baran

Browar Widawa.

Wrocławskie piwo pszeniczne, niefiltrowane, niepasteryzowane.

„5 Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa - z tej okazji powstało to wyjątkowe piwo, które nawiązuje do dawnych tradycji piwowarskich Wrocławia. Niestety receptury dawnych wrocławskich browarów przepadły bezpowrotnie i nie sposób je dziś odtworzyć. Pozostaje nam zatem jedynie wyobrażenie tego jak mógł smakować ów trunek. Tak powstał Nowy Baran - Wojtek Frączyk - piwowar.”

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże piwowarskie.

Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 11,8% wag.

Barwa miedziana, mętna. Na dnie flaszki pozostał osad drożdżowy.

Piana kremowa, średnia. Dość szybko opadła do milimetrowej warstewki, która pozostała do samego końca konsumpcji. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie nieco większe niż średnie.

Zapach intensywnie goździkowy z dodatkiem banana i odrobiną cytrusów. Wyczuwa się też drożdże.

Smak subtelnie kwaskowy z cytrusową nutą. Dość sporo goździków, nieco mniej banana. Goryczki niewiele, wręcz trzeba się jej doszukiwać. Po lekkim ogrzaniu się w szklance, pojawia się chlebowy posmaczek. Piwo wielce przyjemnie orzeźwiające. Całkiem fajne i faktycznie może przywodzić na myśl, że o smaku nie wspomnę, stare piwa…

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
17/05/2014

encyklopedia/piwa/widawa_nowy_baran.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)