Browar Widawa.
Red Session IPA. Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12,5% wag.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana ciemnokremowa, średnia. Opadła do trwałej, kilkumilimetrowej kołderki. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach cytrusowo - żywiczny z karmelową nutką.
W smaku wytrawne, choć sprawia wrażenie, jakby były nieco wodniste. Prym wiodą cytrusy z delikatnym kwaskiem. Całkiem sporo żywicy i nutka kwiatowa. Goryczka niczego sobie, długotrwała z trawiastym posmaczkiem. Czegoś mi w tym piwie brakuje, szczerze powiem. Nie mniej jednak jest dobre.
7 punktów.
Opinia: Sten
19/07/2015