Wells & Young’s - Double Chocolate Stout

Wells & Young’s Brewing CO. LTD, Bedford, Wielka Brytania.

Alkohol: 5,2 % .

Składniki: naturalna woda mineralna, słód Pale Ale, słód czekoladowy, owies, cukier, chmiel, drożdże, naturalny czekoladowy aromat.

Dopisek (m.in. w j.polskim) : Zawiera słód jęczmienny, owies.

Słód czekoladowy i prawdziwa gorzka czekolada połączone są z nagradzanym bogatym ciemnym piwem Young’s, by kunsztownie zadowolić, lecz nie pozostawić zbyt słodkiego doświadczenia .

Piana obfita, raczej drobna; aksamitna, w kolorze beżowym. Szybko się redukuje, ale do końca pozostaje cieniutka jej warstwa, obficie oblepia szklankę.

Zapach: słodowo - czekoladowy, orzeźwiający, czuć palonkę.

Kolor: bardzo ciemny brąz (jeśli nie przyglądać się pod światło słoneczne, to w kolorze coca-coli).

Nasycenie nieduże.

W smaku mega – goryczka o intensywnym czekoladowym aromacie ( jest wrażenie delikatnej kwaskowości, ale to tylko takie wrażenie…). W miarę picia powoli przyzwyczajam się :-P do tej goryczki.

Na podniebieniu długo pozostaje przyjemnie podrapująca poczekoladowa gorycz :-P

Rozgrzewanie po degustacji krótkotrwałe i mizerne.

Przyznam, że spodziewałam się trochę bardziej treściwego, gęściejszego piwa (i dlatego odejmuję połówkę…).

Ale 8 punktów trzeba dać.

Opinia: moondriver
02/09/2013



Parametry bez zmian.
Nowa szata graficzna.

Barwa czarna z niewielkimi rubinowymi przebłyskami pod silne szkło.

Piana ciemnobeżowa, dość obfita i w miarę gęsta. Mało trwała. Zredukowała się do cieniutkiego kożuszka. Bardzo ładnie i grubo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach czekoladowy, jak być powinno, z odrobiną mleka. Daje też o sobie znać karmel i jakby nieco toffi.

W smaku palonka przechodząca w dość sporą dawkę gorzkiej czekolady i kakao. Odrobina karmelu i kawy (bardziej zbożowej). Pod koniec pojawia się też nieco kwasku i suszonej śliwki. Finisz to czekoladowa goryczka, całkiem długo utrzymująca się na podniebieniu.

9 punktów.

Opinia: Sten
18/05/2015

encyklopedia/piwa/wells_youngs_double_chocolate_stout.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:02 (edycja zewnętrzna)