Wellpark Brewery, Szkocja. Kod kreskowy: 53915169312501).
Z naklejki importera: „Piwo jasne, dojrzewające w beczkach po Whisky. Zawiera słód jęczmienny i pszeniczny.”
Z kolei w internecie znalazłem informację: „Piwo powstaje z czterech odmian chmielu i trzech odmian słodu jęczmiennego. Ostatecznej formy nadaje mu unikalny proces dojrzewania z dodatkiem płatków dębowych, używanych do leżakowania single malt whisky ze Speyside.”
Zawartość alkoholu 6,0 % obj.
Piwo klarowne. Barwa bursztynowa.
Piana obfita, biało - kremowa, dość drobna i nawet trwała. Opada powoli i nierównomiernie do kożuszka, obecnego aż do końca spożywania; pozostają też jej ślady na ściankach kufla.
Nasycenie średnie.
Zapach przeciętnie mocny i dość złożony. Czuć słód, whisky (w tym - alkohol) i zapach mokrego drewna dębowego.
W smaku piwo lekkie, złożone i cierpkie. Czuć słód z nutą chlebową, rozcieńczoną whisky (coś wędzone), posmak wiórków dębowych, wanilię i nutę owocową. Alkohol w smaku niewyczuwalny, za to rozgrzewa lekko w każdym łyku. Goryczka słaba, zaznaczona tylko.
Podsumowując - piwo ciekawe, złożone, solidnie uwarzone. Jak dla mnie to interesujące piwne doświadczenie. Nowe smaki, nowe doznania…
8 punktów.
Opinia: j24
16/08/2015