Waszczukowe - Barbara Cwaniara

Uwarzone przez Browar Waszczukowe w Browarze Rzemieślniczym Jan Olbracht, Piotrków Trybunalski.

American Wheat. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny, zakwaszający; chmiele: Centennial, Citra, Cascade, Marynka; trawa cytrynowa; drożdże piwowarskie.

Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 03.10.2017.

Barwa złocisto - pomarańczowa, mętnawa.

Piana jasnokremowa, średnio - obfita i gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do nierównej, acz trwałej warstewki. Na ściance szklanki zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie dość spore. Czuć niezłe szczypanie w język.

Zapach cytrynowy z minimalną żywicą i lekką zbożowością. W tle małe co nieco banana.

Smak wytrawny. dominuje cytrynowy kwasek, choć i odrobina grejpfruta też się pojawia. Niezła baza słodowa i śladowy banan. Goryczka dość intensywna o ziołowo - trawiastym posmaczku i z lekka zalegająca na podniebieniu, acz nieprzesadnie. W sumie niczego sobie ta amerykańska pszenica, choć nutki odchmielowe mogłoby być bardziej wyraziste.

Na 7 punktów zasłużyło.

Opinia: Sten
26/05/2017

encyklopedia/piwa/waszczukowe_barbara_cwaniara.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:02 (edycja zewnętrzna)