Wąsosz - Zorro

Browar Wąsosz.

Apple Weizen. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słód pilzneński, słód pszeniczny, słód monachijski, słód karmelowy, chmiel, drożdże, sok jabłkowy naturalny 100%.

Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu 12,8% wag.

Barwa pomarańczowa, mocno mętna.

Piana biała, przybrudzona, minimalna. Przy ostrym nalewaniu uzyskałem półcentymetrową warstewkę. Szybko opadła do pierścienia, znikomo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Intensywny zapach soku jabłkowego. W odległym tle śladowy słód.

W smaku również dominuje sok jabłkowy. Nut pszenicznych trzeba się wręcz doszukiwać. Zdaje się, że jest śladowy banan. Goryczka kojarzy się z jabłkowymi pestkami. Pojawia się też nieco kwasku. W sumie to trudno cokolwiek dobrego powiedzieć o tym piwie. Bardziej przypomina napój jabłkowy i w zasadzie chyba tak należy to traktować.

Nie więcej, jak 2 punkty.

Opinia: Sten
02/01/2016

encyklopedia/piwa/wasosz_zorro.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:02 (edycja zewnętrzna)