Browar Wąsosz. Kod kreskowy: 59047300146871).
„Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. Ekstrakt początkowy 12 % wag. Alkohol: 5,2 % obj.
Składniki: woda, słód pilzneński, słód karmelowy, chmiel, drożdże, syrop jeżynowy (sok z jeżyn tłoczony na zimno - 50 %, cukier - 50 %) naturalny aromat jeżynowy.”
Piwo klarowne. Barwa soku jeżynowego. Piana skromna, różowa, drobna i nietrwała. Opada szybko do nierównej obwódki; skromnie oblepia szkło. Nasycenie niskie. Zapach intensywny. Czuć tylko syrop jeżynowy. W smaku piwo słodkie. Dominuje posmak jeżynowy. Jest on mocny, ale - jak to określiła moja żona - fajny i dość naturalny. W kilka sekund po przełknięciu pojawia się nieco stłamszona goryczka. W sumie - nie moje piwne klimaty, ale piwo jest niezłe. Spodziewałem się sztucznego ulepu, a tu mamy smaczny sok z dodatkiem piwa.
Ode mnie 5 punktów. W rozbiciu:
- jak na zwykłe piwo - to 1,5
- jak na sok z piwem - to 8,5
Opinia: j24
05/11/2016