Van Pur S.A. Warszawa.
Piwo jasne, pasteryzowane, górnej fermentacji.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, karmelowy, palony; słód żytni; chmiel.
Zawartość alkoholu: 6% obj., ekstraktu: 13,7% wag. Warka do: 18.09.2018.
Barwa ciemnego złota, klarowna.
Piana jasnokremowa, obfita i nad wyraz gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do trwałej kołderki zwieńczonej grzybkiem. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie niewielkie, wręcz znikome.
Zapach trochę karmelowy z wyraźnym słodem i delikatnym metalem. W tle ślad palonki.
Smak słodkawy, przełamany delikatnym, owocowym kwaskiem. Trochę przypalonego karmelu i małe co nieco słodu. Żytniego niestety się nie doszukałem. Goryczka średnia, ziołowo - trawiasta. Po złapaniu temperatury wyczuwa się alkohol. Nie jest to rewelacja i w sumie mało w tym piwie IPA, ale nie można powiedzieć, że jest złe.
Jak dla mnie na 6 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
26/11/2017