Producent Van Pur, Warszawa
Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, pszenica, ekstrakt curacao 0,065%, cytryny 0,025%, naturalny aromat kolendry, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,0% wag. Warka do: 18.04.2017.
Barwa pomarańczowa, mocno mętna. Piwo musiało dość długo przebywać w pozycji leżącej, bo cały osad drożdżowy zebrał się przy kapslu.
Piana biała, średnio - obfita i w miarę gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła w miarę powolnie do centymetrowej kołderki. Minimalnie oblepiła szkło.
Nasycenie mniejsze od średniego.
Zapach pszenicy, trochę kolendry oraz goździka. W tle leciutki aromat bananowy.
Smak słodko - kwaskowy, nawet przyjemny. Nieco kolendry, delikatne cytrusy, banan i goździki. Subtelna baza słodowa i ziołowa goryczka na średnim poziomie.
Dobre to piwo, lekkie i orzeźwiające. W sam raz na lato. Szkoda tylko, że zastosowano ekstrakty.
Nie mniej jednak 7 punktów się należy.
Opinia: Sten
10/04/2017